1 millió feletti fizetés alapnak számít a szakmában

A startup megközelítőlegesen a 40 százaléka szerint nehezebb lett tavaly szoftverfejlesztőt találni az országunkban a szakmában. A sikert ezzel kapcsolatosan a személyes kapcsolatokon keresztül tudjuk elérni. A legkeresettebbek a Java-, a .NET-fejlesztők, az UX designerek és meglepő de még az adattudósok (data scientist). Ez derül ki az IseeQ fejvadászcég által végzett gyorsfelméréséből, amit a hétfői Világgazdaság idéz.

A szakmában alapnak számít

informatikai szakmában nagyobb fizetés

Meglepetés, mert akinek négy éves tapasztalata van, már szinte természetes az 1 millió forint összeg feletti fizetése. A megkérdezett vállalkozások közel 17 százaléka 10 % felett emelte a béreket, 58 százaléka az 1–10 százalékos sávban növelte a fizetést, nem utolsó sorban 25 százaléknál nem változott semmi sem.

A tavalyi évben, már mint a vége felé az informatikai gyorstalpalással foglalkozó Codecool is végzett hasonló felmérést. Ez anno nem volt reprezentatív felmérés. A felmérés szerint a vállalatoknak csak mintegy fele kategorizálta magát szoftvert fejlesztők körébe, a megkérdezettek 84 százaléka a szoftverfejlesztést jelölte meg.

Az is meglepetések közé tartozik, miszerint az IT-szakértelmet elváró üzleti célú (ügyfélkapcsolat, tanácsadás, elemzés) pozíciók jelentik a kritikus területek második hullámát, míg a hardverrel és üzemeltetéssel foglalkozókat az átlagnál kevesebben látják pótolhatatlannak. Ez érdekes, mert a számítástechnikai eszközök kezelése sem egy egyszerű szakma a mai világunkban. Például, ha rosszul állítják össze az irodai könyvelő, vagy kommunikálással foglalkozó hardvereket, rendszer hibák léphetnek fel. Természetesen folyamatosan.

Viszont, akkor is első helyen marad a informatikushiányról szóló hírek a vállalkozások részéről. Az index portál, igen sokszor írt már arról a korábbi időkben, hogy a szoftverfejlesztő nem az egyetlen szakmával rendelkező egyének, ahol hiány mutatható ki a magyar piacon. Lassan, de biztosan lépésenként el fogják érni, hogy egy nagyobb városnyi munkahely vár betöltésre az országunk piacán.

Gyorstalpaló után 200 ezres fizetés

A gyorstalpaló oktatásról több mint fél évvel ez előtt írt az index, miszerint egy ilyen tanfolyam elvégzése után egyből lesz munkahelyünk az országunk területén.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.