A fürdés alapjaitól, mostanáig

A mai világunkban víz, valamint maga fürdés egészségmegőrzésben játszott igenfontos szerepét. Annak idején, pontosabban 1700-as évek végén a gyógyfürdők elterjedésének köszönhetően ismerték fel újra. Addig viszont nem igazán fordítottak rá nagy szerepet, mint annak idején a Róma birodalomban. Fürdővárosok alakultak ki, pontosabban, virágoztak fel újra. A fürdővárosok eme fénykora azonban nem csak termálvizeiknek volt köszönhető.

A fürdés elterjedt

Lent fürdőzés Bath-ban
Lent fürdőzés Bath-ban


A tengervíz, a tengeri fürdőzés is szintén felemelkedett az emberek előtt. Persze, nehogy azt képzeljük el, hogy önfeledten lubickoltak a nemesek. Ennek a kornak a jellegzetes találmánya volt a fürdőgép, aminek használata elsősorban hölgyeknek volt kitalálva és kötelező is. Viszont, az urak számára is ajánlatos volt igénybe venni. A fürdőgép lényegében egy kerekeken mozgó kocsiba oltott öltözőkabin volt, ahol hiába volt a mai bikinikhez képest nagyon is decens, mégsem illett idegenek előtt mutogatni magunkat.

Fürdés egy lavórban
Fürdés egy lavórban gyerkkel

Mikor a fürdőző végzett magával, a fürdőgépet visszaszólították a partra. Idővel nemcsak a tengervíz és a gyógyvizek segítettek, hanem hideg víz napi használatát is mind egészségesebbnek gondolták.
Ez természetesen, az 1500-as évek során bezárt fürdőházak hiányában. A jómódú házaknál például olyan elmés találmányok jelentek meg, mint William Feetham ötvösmester fejlesztése. 1767-ben szabadalmazott készülékről van szó, amely lényegében az első zuhanykabinnak felelt meg.

Tovább haladás

Úgy működött, mikor víz összegyűlt az alsó edényben, egy pumpa segítségével lehetett visszajuttatni azt a felső tartályba. Ennek viszont megvolt így a hátránya. Mivel, újra és újra ugyanaz a koszos fürdővíz keringett a csövekben. Ennek ellenére az 1800-as évek első felében számos háztartásban fellelhető ez a készülék.

Az ipari forradalommal aztán tovább növekedett a városok növekedésének köszönhetően. A 19. század végére elindult az átfogó csatornaépítési és fejlesztési munkálatok elvégzése, de a vezetékes víz megjelenése nem járt.

A bádoglavórtól kellemesebb megoldás került a napvilágba. 1846-ban Angliában törvény született (természetesen máshol is), mely nyilvános fürdő- és mosóházak elkészítéséhez kapta fel a helyi önkormányzatok elképzeléseit.

Az 1930-as, valamint az 1940-es évektől számítjuk fel azt, hogy egyre szaporodtak a magánlakásokhoz épített fürdőszobák. Mindennek ellenére azért érdekes volt ez, annak idején, mivel a gondolat, hogy hiába jártak élen az angolok a fürdés kultúrájának valamint a fürdőszoba fejlesztésének tekintetében.

Modern fürdőszoba
Modern fürdőszoba

Az érdekesség az, hogy a mai napig nem sikerült megoldaniuk az ötletüket százszázalékosan, ami 1846-ban indult el.

A véleményüket természetesen várjük itt a blog oldalunkon keresztül!

Egy hozzászólás a(z) “A fürdés alapjaitól, mostanáig” bejegyzéshez

  1. A véleményüket erről várjuk! Mert a gondolataimat azért még nem teljes egészsében osztottam meg itt. Lenne azért még mit javítani a fürdőzéssel kapcsolatosan

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.