Építőipar kategória bejegyzései

Itt a titok, miért robbant ki az újlakásépítés

2016-ban az első három negyedévben körülbelül 21 ezer újlakásépítés engedély, és bejelentést hagytak jóvá az országunkban. Ez több mint duplája az előző évekhez képest. Országunk fővárosában a  háromszorosa az előző évhez képest az építkezések száma. Az újlakásépítésnövekedését segítő számos intézkedés közül az építésiengedély-könnyítés volt hatással rá.

„Az újlakás építések drasztikus növekedése nem csak a társasházi lakások iránt tapasztalható keresletnövekedésnek köszönhető.”

– értékelt a Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Újlakásépítés kedvezmény, de hogyan?

A csok 2015 júniusában lépett életbe az országunkban, valamint folyamatosan bővítik a felhasználását. A múltévben január 1-től 27-ről 5 százalékra csökkentették a lakásépítés Általános Forgalmi Adóját (ÁFA). Kevesebbé beszélnek arról, hogy mennyire járul hozzá a növekedéshez, valamint most már nem minden épületre kell építési engedélyt kérnünk.

újlakásépítés
A fotó újlakásépítés forgalmazójának oldaláról került ide

Az Építési törvény 2016 elejétől érvényes új rendelkezése szerint a 300 négyzetméter alatti, nem értékesítésre szánt lakóépület építése már egyszerű bejelentéssel is elindítható. Az önerős lakásépítést támogatva, ugyancsak 2016-tól az építési költség áfatartalma, és bizonyos feltételekkel 5 millió forintig visszaigényelhető.

A 2016-os évnek csak az első fél évben több mint 6500 egyszerű bejelentés érkezett újlakásépítés, 300 m2 alatti ingatlanok építéséről. Ez az adat már túlszárnyalta a 2015 egész éves építési engedélyének számát. Meglepetésre január elsejétől újabb rendelkezés lépett érvénybe. Ergo,  már nem csak az új építkezések megkezdésénél lehet az egyszerű bejelentést használni, hanem a meglévő épületek bővítésénél is. Viszont az összes alapterület nem haladja meg a 300 m2-t.

 

Nem indult be a CSOK

Az évben szinte mindenki a 10+10 millió forintos ígéretre ugrott, majd koppantak. Kevesen igényelnek CSOK pénzt, és ők is csak keveset. Az ingatlanfejlesztők inkább nem nekik építik a lakásokat.

Januárban jelent meg az egykor szocpolnak nevezett állami támogatási rendszer utódja, a CSOK (családok otthonteremtési kedvezménye), óriási érdeklődés mutatkozott iránta. Az érintetteket leginkább az pörgette fel, hogy itt a három gyermeket vállaló, vagy három gyermekkel már megáldott családok az új építésű otthonuk vásárlásához akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek. Plusz még ehhez az összeghez 10 millió forint kedvezményes hitelt is kaphatnak. Az összességében 20 millió forinttól pedig a legtöbben azt várták, hogy végre kényelmesen megoldhatják a lakáshelyzetüket.

CSOK hiba?

CSOK hiba

Aztán hamar rájöttek az érdeklődők, hogy a 10+10 milliós CSOK igénylésekor az apró betűs részeket is el kell olvasni. A piaci racionalitásokat sem árt figyelembe venni. Az új lakásra feltételként szabott négyzetméter-minimum (legalább 60 négyzetméteres lakást kell vásárolni) erősen korlátozza a kínálati oldalt. Ezen kívül nagyságrendileg ennyi pénzért új lakásokat elég nehéz találni.

A keresletbővülés pedig ott bukik meg, hogy a 10 milliós támogatáshoz a 10 milliós hitel – természetesen – csak a szokásos banki hitelképesség megléte esetén jár. Összességében a 10+10 milliós álmok a valóságban gyakran 10+2 vagy 10+4 milliós valósággá válhatnak.

Az értékesítésben hoppon maradtak a kivitelezők, mert az igénylők közül nem sokan kapták meg szép összeggel a hitelt.

Tetőtéri nyílászárók, milyet vegyek?

A nyár beköszöntével elgondolkodtunk azon, hogy a tetőtéri nyílászárók szerelését kell kérnünk egy vállalkozástól. De milyentől? Sőt, milyenek a tetőtéri ablakok? Egy biztos, a mai korunkban szépek, több ablakosok, azon felül a garancia ezekre a termékekre 10 év.

Milyenek a jó tetőtéri nyílászárók?

Nézelődésbe indult a sor a részünkről, majd az interneten a keresőrendszer segítségét kérve adta ki ezt a vállalkozást. Fakro tetőtéri ablakok és a Velux tetőtéri ablakok.

FAKRO tetőtéri nyílászárók

A Fakro nyílászárók lehetnek felnyíló-billenő ablakok, vagy sima billenő ablakok. Tíz esztendő a termékek megvásárlása után a garancia.

Standard tetőtéri ablak

A Velux termékeknél van Standard tetőtéri ablakok és van Standard Plus-os termék is ezen a weboldalon. Igen részletes leírással.

Természetesen itt is a tetőtéri nyílászárók leírásáról extra részletes leírás nem találtható meg, de a bolt eladói segítő készek a vásárlók felé.

Így mi megoldottuk a problémánkat, a nyílászáró csere irányába, reméljük ezen mikro cikk is segít, természetesen Önöknek.

LA-NA TECHNIK Építőipari vállalkozás

Országunkban történő építőipari munkálatokkal a LA-NA TECHNIK Építőipari vállalkozás ajánlását fogjuk a szaknévsor oldalán közzétenni. Röviden a cég alapulása több mint tíz éve történt meg, ámbár a tapasztalat a munkálatokkal kapcsolatosan több mint 20 esztendő. Ennek köszönhetően a vállalat igen érdekes referencia munkálatok bemutatásával büszkélkedhet az érdeklődők felé.

LA-NA TECHNIK és munkái

LA-NA TECHNIK
LA-NA TECHNIK MÉLYÉPÍTÉS

A referencia munkák között az alábbi építőipari területek azok, amikről érdemes egy pár mondatott írnunk itt a blog oldalunkon. M4-es METRÓ Budapest, Kelenföldi vasúti pályaudvar Etele téri végállomási részénél történő munkálatok elvégzése, pontosabban mélyépítési munkálatokat végeztek el. Bevásárló áruház szerkezetépítésében is részt vett az építőipari vállalkozás a munkálatok elvégzésénél, Miskolcon és Maglódon. De az előző évben 2015, négylakásos társasház szerkezetépítési munkáiban is részt vet.

Megkérjük az oldalunk olvasóit, hogy tegyék meg az oldaluk meglátogatását, ezzel a vállalkozás weboldalának a népszerűsítési munkálataihoz járulunk hozzá, ugyanis a keresőbarátrendszerek külön-külön jutalmazzák azon oldalakat, ahol naponta x+1 számú látogatottságot érünk el a LA-NA TECHNIK Építőipari vállalkozás részére. Kellemes böngészést kívánunk.

Építőipar télen

A téli hónapokban az építőipari munkák sokasága sajnos hanyatlik. A hideg eljövetelével a kinti munkálatokat sajnos nem tudják pontosan, precízen elvállalni a szakmunkások. A festék nem olyan ütemben szárad meg így a festést hanyagoljuk el, sőt még a beton sem olyan ütemben rögzül a hidegnek köszönhetően. Repedések jöhetnek létre a falakon. Vigyázzanak, a munkálatokat inkább a márciusi hónap eljövetelével indíttassak el az építőipari munkásokkal.

Ámbár már a felépült épületekben a kisebb javításokat el lehet végeztetni.