Hírek kategória bejegyzései

80 millió Ft-be kerül a fű Röszkénél

80 kilogramm marihuánát találtak a pénzügyőrök,  amit egy férfi autójában a röszkei határátkelőhelyen pénteken, a sofőrt őrizetbe – írja a Police.hu. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kábítószer birtoklása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja megállapította, hogy a nyomozást egy 21 éves montenegrói állampolgár volt. A férfi 2017. szeptember 1-én délután jelentkezett belépésre személyautójával Röszke Határátkelőhelyen.

80 kilogramm a gyanusítottnál

80 kilógramm
Fotó: Police.hu

A NAV pénzügyőrei a vámvizsgálat során a jármű alvázába rejtve el a kábítószer-gyanús anyagot. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a gépkocsi bűnügyi szemléje alkalmával a jármű alváza és a környezetvédelmi tálca között elrejtve 55 csomagban összesen 40,160 kilogramm kábítószer-gyanús növényi törmeléket találtak. A helyszínen elvégzett gyorsteszt szerint a talált anyag marihuána, amelynek hatóanyag-tartama, súlya alapján feltehetően meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát. A lefoglalt kábítószer feketepiaci értéke körülbelül 80 millió forint.

A nyomozók magát az állampolgárt elfogását követően gyanúsítottként állították elő és hallgatták ki. Vele szemben a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja.

Erről részletesebben olvashatnak a blog oldalon keresztül ezzel kapcsolatosan.

Nem hittük el! Bírságolni fognak hamarosan

Utána olvastunk és három részt tettünk közzé itt a blog oldalunkon. Mire is kell oda figyelnünk, mert a büntetés igen komoly lehet.

Bírságolni fognak 3 új szabály alapján

Bírságolni fog a hatóság

Tilos lesz jelezni egymásnak az út szélén álló traffipaxolók miatt.

Ennél igen csak maki ugrik a vízbe, miszerint egy kormánytag a következményében az alábbiakat terveztette elő. Bírságolni fognak az már biztos  3 pontban.

Sofőr jelzők

Az ellenőrző hatóság pénzkiadásában jelentős költségeket emésztenek fel. Ergo, kiállnak egy fix pontra mérnek, viszont rá 15 perc értelmét veszti a mérés a részükről, mert az autósok fényjelzéssel és kézjelzéssel hívják fel az autósok figyelmét. A hatóságnak ezért arrébb kell állni, ami plusz üzemanyag az állami kiadás oldalán.

Ennek hatására “Dupla” kamerarendszer lesz kiépítve számos főúton és autópályán egyaránt. Így, ha a sofőr jelez a másiknak, az ellen kamera rögzíti le, ami ugyan nem rögzít sebességet, viszont a sofőr fény HD minőségben jelez és rögzít. Ezért előfordulhat, hogy a figyelemfelhívó sofőr többet fizet büntetésére, mint a gyorshajtó gépjármű sofőrje!

Nem hittük el! Bírságolni fognak hamarosan bővebben…

A Reggeli Show folytatódni fog más néven:

Úgy döntöttünk, hogy nevet változtunk, mert elegünk lett belőle, hogy a Reggeli Show és a Morning Show nevek körüli jogi procedúrát mások arra használják, hogy folyamatosan címlapokon szerepeljenek vele, és a mi hátunkon kapaszkodjanak felfelé

– mondta az egyik hírcsatornának (Blikk) – Sebestyén Balázs.

Balázsék néven folytatódik a Reggeli Show

Balázsék
Balázsék – Fotó: index

Bizonyára ismerik, hogy pár évvel ezelőtt Morning Show néven ment a műsor, a Class FM-en. A Rádió 1 óta Reggeli Show néven folytatódott a műsor. Azt se felejtsük el, hogy a Class FM tulajdonosa, Michael McNutt szerint a két név túlságosan is hasonlít egymásra. Ennek köszönhetően, így beperelte Balázsékat, akiket a bíróság egy ideiglenes végzéssel el is tiltott a nevük használatától.

A Reggeli Show folytatódni fog más néven: bővebben…

Asimov törvényei nem érvényesek! A robotoktól félnünk kell?

Annak idején Isaac Asimov törvényei megadták a részünkre a válaszokat. Bár mostanában kérdések is felmerültek ezzel kapcsolatosan, miszerint a régi történet szerint lesznek, a szabályok vagy máshol kell keresni a megoldást? A gépezetek, vagyis másképpen a robotok mostanában egyre inkább mindennapjaink részévé váltak. Ezért merült fel a kérdés, hogyan tudjuk szabályozni az elektronikus eszközök viselkedésüket?

Isaac Asimov törvényei a világunkban érvényesek?

Isaac Asimov: Én, a robot - című filmből!
Isaac Asimov: Én, a robot – című filmből!

Most már kijelenthetjük, hogy robotok vesznek minket körül, szinte mindenhol. Mi készítettük el őket, természetesen azért, hogy megkönnyítsük vele a munkálataink elvégzését. A fejlesztésnek köszönhetően évek alatt a belső méretük alig nagyobb egy rizsszemnél, és vannak ház nagyságúak is. Kinézetük folyamatosan változhat, egyáltalán nem feltétel az emberi külső, esetleg az arc. Ha körülnézünk, azt látjuk, hogy a robotok olyan feladatokat végeznek el, amelyet nem gondoltunk volna harminc évvel ezelőtt sem az, hogy: szőnyeget porszívóznak, autót festenek, raktárakat rendszereznek, sakkoznak, italt kevernek, stb…

Az önműködő gépek teljesen átalakítják majd a világunk társadalmát. Most már észlelhető ennek a jeleit. Példa képpen említenénk az önjáró autókat, a maguktól bevásárló hűtőket és az intelligens otthonokat. Itt a fűtés, hűtés, kávéfőzés automatizálásként üzemel. Pont emiatt fontos kérdés a robot és ember kapcsolata a mai világunkban. Mik lesznek az együttélés szabályainak kialakítása.

Korábbi gondolatok

Isaac Asimov már hetven évvel ezelőtt megpróbálta filozófiai és morális keretbe szorítani a robotok cselekedeteit, viselkedését, hogy biztosan ne forduljanak teremtőik ellen. Anno, Ő maga azt állította, hogy elege volt a Frankenstein-féle sablonszerű élőlényekből. Ergo,  hogy robotokat építettek és azok megölték alkotójukat. Az említett morális-filozófiai az író részéről Robotika törvényeként vált ismerté.

Asimov törvényei nem érvényesek! A robotoktól félnünk kell? bővebben…

1 millió feletti fizetés alapnak számít a szakmában

A startup megközelítőlegesen a 40 százaléka szerint nehezebb lett tavaly szoftverfejlesztőt találni az országunkban a szakmában. A sikert ezzel kapcsolatosan a személyes kapcsolatokon keresztül tudjuk elérni. A legkeresettebbek a Java-, a .NET-fejlesztők, az UX designerek és meglepő de még az adattudósok (data scientist). Ez derül ki az IseeQ fejvadászcég által végzett gyorsfelméréséből, amit a hétfői Világgazdaság idéz.

A szakmában alapnak számít

informatikai szakmában nagyobb fizetés

Meglepetés, mert akinek négy éves tapasztalata van, már szinte természetes az 1 millió forint összeg feletti fizetése. A megkérdezett vállalkozások közel 17 százaléka 10 % felett emelte a béreket, 58 százaléka az 1–10 százalékos sávban növelte a fizetést, nem utolsó sorban 25 százaléknál nem változott semmi sem.

1 millió feletti fizetés alapnak számít a szakmában bővebben…

Közmunkás a boltokban, menekültek a konyhán

Meglepetésre az ukrán vendégmunkások után a közmunkás munkaerőt dobná be a drámai munkaerőhiány ellen a magyar kormány. Viszont kizárt, hogy a kereskedelmi láncok képesek lesznek 18 ezerres létszámmal bővíteni a dolgozók számát.

Közmunkás és a menekültek munkaereje

Oltalmazotti státus szerint afgán és szudáni fiatalok dolgoznak mosogatóként a holland tulajdonú Eurest Étteremüzemeltető Kft. budapesti konyháin.

„ Néhány hónapja vettük fel őket, magyarul is tanulnak, s az őket közvetítő szervezet mentorral támogatja a beilleszkedésüket ”

– mondta Nyerges János, a cég ügyvezetője a HVG-nek.

Úgynevezett elismert menekülteket több hazai cég munkáltat, így belvárosi kávézóban, ázsiai étteremben, sőt még a Bethesda Gyermekkórházban is kisegítenek.

„ Régen nagyon vonzó önéletrajzokat kellett ahhoz produkálniuk, hogy egyáltalán szóba álljanak velük, ám szerencsére az utóbbi hónapokban egyre többen alkalmaznak menekülteket, például a vendéglátásban, de más területeken is ”

– mondta a Kalunba Nonprofit Kft. alapítója.

A munka törvénykönyve szerint az elismert menekülteket, valamint az oltalmazottakat ugyanazok a jogok illetik meg, mint a magyarok lakosságot. A kereskedelem is ez a fajta munkaerőpótlási megoldás felé csúszkál. A Váci utca egyik szuvenírboltjában például több éve dolgozik két afgán fiatal srác. A turizmusban már csak azért is előszeretettel alkalmaznak afgánokat, mert ők gyakran több nyelven – az orosz vagy a török, illetve az angol mellett perzsa és valamelyik indiai nyelven is – kommunikálnak.

Közmunkás boltba kerül
Közmunkás boltba kerül | fotó: 24ora

A munkaerőhiány az országunkban gondokat okoz, úgy, hogy a kétségbeesett munkáltatók különféle alternatív megoldásokon gondolkodnak. Az építőipar vállalatai az ukrán vendégmunkások tömegeiben bíznak, valamint a nyári szezon miatt vendéglátósok is pánikolnak. Mostanában azon gondolkodtak, hogy szívesen foglalkoztatnának közmunkásokat, pontosabban belőlük állami segítséggel át képzett dolgozókat. Abban már nem bízhatnak, az alacsony fizetés adásuk miatt, hogy a tömegesen külföldre költözött szakképzettek hazatérjenek.

Hazacsábításukhoz eléggé kevés lesz a Bödőcs Tibor humorista által felsoroltak szerint:

„ többen vagyunk, mint a dánok, északabbra vagyunk, mint Görögország, a magyar nők szebbek, mint a bolgár férfiak ”

Azt is figyelembe kell tartanunk, hogy a Brexit miatt Angliában elbizonytalanodott magyar vendégmunkások sem feltétlenül hazafelé indulnának el.

Blöffölt vagy komolyan gondolta az ígéreteit Trump?

Donald Trump sikerének a titka a következő, folyamatosan olyan dolgokat mond, amikkel nem lehetett nem foglalkozni. Szinte mindegyik újság a címlapjára emelte. Pontosabban, hogy a milliárdos üzletember falat húzna fel Mexikó határára, valamint megregulázná Kínát. Ezen kívül kirugdosná a bevándorlókat, valamint a székletet is kibombázná az Iszlám Államból?

A kérdés a beiktatása után az, hogy a felháborító, veszélyes, megvalósíthatatlan, esetleg Amerika valós érdekeivel egyenesen ellentétesek a tervek. Mit fog szépen lassan elfelejteni? Íme, a legnagyobb Donald Trump ígéretek.

Donald Trump ötletei
Fotó: Ralph Freso / Getty Images Hungary | Donald Trump ötletei

Trump és a Mexikói fal?

Legismertebb tervek közé sorolandó, hogy az illegális bevándorlás megállítására falat építene Mexikó határára. Elmondása alapján a kormányzása első száz napjában megépíti a 3200 kilométeres falat. Vajon valóban nekikezd?

Mexikó fizeti a falat

Trump azt ígérte, hogy a határkerítés építése semmibe sem fog kerülni majd az amerikai népnek. A becslése szerint 8-12 milliárd dollárba kerülő falat Mexikó fogja megfizetni.

NATO gyengítése

Az egész nyugati világot megdöbbentette, amikor Trump megjegyezte, Amerika nem segítene azon NATO-tagoknak, amelyek nem fizetik be a költségvetésbe a szabályok szerint rájuk eső részt. Kijelentésében lesajnálóan idejétmúltnak, meghaladottnak nevezte a szervezetet, azt az üzenetet küldve a világnak, hogy nem sokra tartja már a második világháború utáni világrendet fenntartó szervezetet.

Kína gazdasági megregulázása

Trump azzal kampányolt, hogy az USA gazdasági gondjaiért Kína tisztességtelen gazdasági működése a felelős. Kína „csaló módon” alacsonyan tartja valutája, a jüan árfolyamát, hogy olcsóbban tudja eladni termékeit. Trump sérelmezte, hogy a kínai cégek tisztességtelen állami támogatással szereznek versenyelőnyt.

Amerika erősödik

Trump még Habony Árpádi mértékben is bámulatos gazdasági fellendülést ígért. Új hidak, utak, repülőterek épülnek, új erőműveket nyitnak. Trump víziójában Amerika az 50-60-as évek stílusában erősödik meg.

Környezetvédő érzékenykedésnek legyen vége

Újra be kell indítani a szénerőműveket, tette közzé, valamint ki kell lépni az ENSZ klímaváltozási programjából, hogy azt a pénzt amerikai környezeti beruházásokra fordítsák, mondta a kampányában. Fel kell oldani a szénkitermelési tilalmat, ahogy minden környezetvédelmi aggodalmat félresöpörve rá kell kapcsolni a tengeri olaj- és gázkitermelésre is.

Bevándorlók kitoloncolása

Azt ígérte, hogy hivatalba lépésének első órájában kitoloncolja az illegális bevándorlókat, akik már összeütközésbe kerültek az országtörvényével. Ha pedig országuk nem akarná befogadni az összesen kétmillió embert, akkor megszünteti a vízumkiadást feléjük. Trump leállítaná azokat a programokat, amelyek az illegálisan érkezettek gyerekeinek beilleszkedését, munkavállalását segítik.

Az Obamacare bezúzása

Amerika egyik legnagyobb problémája, hogy egy széles rétegnek, elegendő pénz híján nem volt hozzáférése a társadalombiztosítási rendszeréhez. Hibákkal ugyan, de ezt a helyzetet számolta fel az Obamacare bevezetése, amelyet Trump már kormányzása legelején ki akar vezetni.

Bombázás indítása

A rendkívül bonyolult közel-keleti helyzet rendezésével kapcsolatban annyit mondott az Egyesült Államok elnöke, hogy a szart is kibombázzák majd az ISIS-ból. Ez nem jelent megoldást sem Szíriában, sem Irakban, ahol még számos szélsőséges iszlamista szervezet, nép, felekezet és különböző rezsimek feszülnek egymásnak.

Posta állta a sarat karácsonyi ünnepi kézbesítéseknél

A posta operatív vezérigazgató-helyettese beszélt az Origón, pontosabban magyarázta el, hogy miért is késtek a feladott küldemények, levelek a karácsonyi csomagok az ünnepek alatt. Sőt, legutolsó sorban a Magyar Posta hibájából történt meg ez. Majláth Zsolt véleménye szerint nincsen olyan karácsonyi csomag, amely ne érkezett volna meg a címzetthez. Hacsak nem olyan külföldről érkező küldeményről van szó, amely még nincs az országunkban, tette közzé.

A posta védekezett

Nagyon hosszú interjúban magyarázta el január 15.-én hétfőn a Magyar Posta operatív vezérigazgató-helyettese az Origo képviselőjének, hogy a posta valójában állta a sarat karácsonykor (még ha jelen pillanatban is útban vannak olyan csomagok, akkor is). Biztos, ami biztos, célhoz értek. A postások még december 24-én is kézbesítettek.

Erre azért megkérdeztük volna tőle, hogy december 24. félnapos munkanapnak számít vagy sem? Viszont félig igaza van, mert szombatra eset a Szent Este.

Azt is mondta a kérdésekre, hogy az előző év végéhez képest 30 százalékkal több csomagot kellett kézbesíteniük, ehhez jött még az Erzsébet-utalványok eljuttatása is, ami 2,6 millió címzetthez történt meg. Az utalványok 15 százaléka a letéti postán vette le a lábát.

Rossz hír a borbarátoknak

Időjárási rendellenességek, munkaerőgondokkal valamint egyelőre gyógyíthatatlan szőlőbetegséggel. Sajnos idén a hazai termelőknek viaskodniuk kellett az idei évben, hogy a megszokott minőség kerülhessen a hordókba, majd a poharakba.

Borbarátoknak izgulhattak

Az idei évünkben, mármint 2016-ban a májusi fagy, a jégverés és a júliusi zivatarlánc főleg a dunántúli borászatokat sújtotta meg. Ezen a területen kívül az összes borvidékén meggyűlt a baja a termelőknek a szokatlanul csapadékos időjárással. Az időjárás változás sajnos súlyos károkat okozott, ami miatt a hosszan tartó, nedves, párás meleg fokozta a gombás megbetegedéseket a szőlészet világában és megnehezítette a permetezési fordulók időzítését.

Jégháló Szőlőszet borbarátoknak
Jégháló Szőlőszet borbarátoknak – Fotó: @VALENTE

Egy újabb eset, amikor Villányban 30 százalékkal növelte a növényvédelmi költségeket az, hogy a szokásos 8-9 védekezés helyett 12-re volt szükségük a szőlészeteknek az idei évben.

A termést veszélyeztető első és legfontosabb kockázati tényezők az egyre gyakrabban előforduló időjárási anomáliák. Aminek köszönhetően a borbarátoknak igen nagy izgalmat varázsolt elő az időjárás.

Lásunk tisztán

A 2014-es év az 1901-től mért legmagasabb átlaghőmérséklettel rendelkezett, ezért alig maradt el a 2015-ben regisztrált átlag. A lehullott csapadék mennyisége 15%-kal növekedett az elmúlt 30 évben, tette közzé az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ).

2016-os évben, viszont nem volt különösebben forró a nyarunk, de a júliusi hónap a valaha rögzített második legcsapadékosabbnak bizonyult. A klímaváltozással együtt megnőtt a felhőszakadások és jégverések száma is. Íme, egy példa: a 2016-os évben a Groupama Biztosítónál az összes kárbejelentés 82%-a a jégkárra vonatkozott, és itt a lényeg, az előző évhez képest mintegy 15%-kal több káresemény. Ez eddig csak csemegeszőlő esetében volt jellemző, hogy a szőlőszemeket jéghálóval védjék meg, ez működőképes lehet borszőlészeteknél is. Az ápolási munkákat nem akadályozó hálórendszer kiépítése így emelkedett ki, ami a jégverés és a szélkárok kivédése mellett a seregélyek kártételét is csökkentette.

Az amerikai szőlőkabóca felbukkanása

Szőlőkaboc lárva borbarátoknak
Jégháló Szőlőszet borbarátoknak – Fotó: @Csiha Attila

Ez éghajlattal összefüggő okokra vezethető vissza a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma (flavescence dorée) megjelenése az országunkban. Ezt az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) felbukkanása tette lehetővé. A betegséget a tünetei alapján nem lehet elkülöníteni a Stolbur phytoplasma okozta sárgaságtól. Ezzel kapcsolatosan tájékoztat a NébiH.

Kevés a munkaerő

A mai világunkban az alakult, hogy egyre nehezebb és egyre drágább megfelelő munkáskezet találni a szőlészeteknél történő munkálatok elvégzésére. Szezonális munkákra, amibe a metszésre, a szüretelés értendő, egyre több gazdaságban alkalmaznak inkább gépeket. A metszésre fordított idő, így csökkenthető, mivel a gép letakarítja és felaprítja a levágandó vesszők javát. „Ez hektáronként 30 ezer forint megtakarítást jelenthet” – állítja Wéber Norbert. Ez a gép egy 100 hektáros gazdaságban képes egyetlen szezon alatt behozni az árát. „Nem függök többé a munkaerő-kölcsönzőtől, és a gyors szüret jelentősen csökkenti az időjárási kockázatot is” – érvelt a Villányi borvidék vezetője Wéber Norbert úr.

Szőlészeti gépek fejlesztésében a franciák és a németek elöljárnak. Szinte hihetetlen a számunkra, de a borairól híres Franciaországban már csak a szőlőmennyiség 10 valamint 20%-át szedik le csak kézzel.

A későbbi hátránya ennek az lesz, hogy munkaerőhiány fog fellépni, igen magas százalékban.

Egyetemisták gazdag szeretőt keresnek

Hogy miképpen alapul a világunk, arról néha fogalmunk sincsen. Ellenben eléggé sokszor találkozhatunk olyannal ahol az egyetemisták gazdag szeretőket keresgélnek.

Én a királyommá tudlak tenni, ha te engem királynővé teszel. Mert a mosogatólány nem párja egy királynak. Add meg nekem mindazt, ami egy nőnek szükséges, és akkor én is mindent megadok, ami egy férfinak szükséges.

Ezt az idézetet egy rendhagyó online társkereső egyik felhasználójának profiljáról tette közzé az index november 18-ai hírei között. Ezt a profilt a puncs.hu internetes oldalról másolta le a hírportál.

Egyetemisták külföldön is

Külföldön már elterjedt műfaj ez a fajta tevékenység, de Magyarországon csak most indult az első  „sugar-kapcsolatok” összehozására szolgáló webdesign.

Egyetemisták munkát keresnek
fotó: index.hu

Az oldal sugar baby szempontjából egyértelműen a diákokra céloz ez a szolgáltatás, amivel feltehetőleg nem lőnek nagyon mellé. Az országokban, ahol már bejáratott a műfaj, a felhasználók jókora részét teszik ki a felsőoktatásban tanuló, sugar daddyre vadászó leányzók.

A legnagyobb regisztrálóval rendelkező portál a SeekingArrangement, ahol a saját statisztikájának felméréséből kiderül, hogy egyre elterjedtebbé válik a diákok közt ez a fajta párkapcsolat. 2010-es évben még csak 79 ezer egyetemista felhasználójuk volt, ez mára 1,9 millióra nőtt ki magát világszerte.

Magyarországon ennyire nem vészes a helyzet, de az tény, hogy az elmúlt pár évben az egyetemre járás költségei jócskán megemelkedtek az elszaladó albérletárakkal együtt. De a véleményük az, hogy még nem annyira. Itt inkább a saját állomviláguk lebeg a szemük előtt.

Ne feledjük tehetős nőkét nem vonzó ez a lehetőség

A sugar-kapcsolatok propagálása aktívan hozzájárul a hagyományos férfi-női szerepek megerősítésééhez, azaz a nők anyagilag kiszolgáltatott helyzetben tartásához. Erre a csattanós válasz úgy hangzik a részükről, hogy nem csak férfiak lehetnek az anyagi biztonságot nyújtó, idősebb fél szerepében. Így regisztrálhatnak a fiatalokat kereső sugar mommyk is az oldalakon.

Sugar mommy

Az index a cikk megírása előtt próbaképpen regisztrált a portálon két álprofilt: az egyiket egy sugar daddy, a másikat egy sugar baby volt. Néhány nap elteltével a női profil postaládája már tíz fölötti érdeklődő levélnél járt, a férfiébe csupán egy kérés futott be a privát fotók megtekintéséért.

Hová tartunk?

A cég ahol már hazánkban is regisztrálhatunk a saját magukról közölt adatokkal, ott egy hónappal az indulásuk után már kétezer társkereső regisztrálhat az oldalunkra, és ha Magyarországon beindul az üzlet, 2017-ben nem kizárt, hogy a külföldi terjeszkedés lehetősége is eluindul.