Számítástechnika kategória bejegyzései

Asimov törvényei nem érvényesek! A robotoktól félnünk kell?

Annak idején Isaac Asimov törvényei megadták a részünkre a válaszokat. Bár mostanában kérdések is felmerültek ezzel kapcsolatosan, miszerint a régi történet szerint lesznek, a szabályok vagy máshol kell keresni a megoldást? A gépezetek, vagyis másképpen a robotok mostanában egyre inkább mindennapjaink részévé váltak. Ezért merült fel a kérdés, hogyan tudjuk szabályozni az elektronikus eszközök viselkedésüket?

Isaac Asimov törvényei a világunkban érvényesek?

Isaac Asimov: Én, a robot - című filmből!
Isaac Asimov: Én, a robot – című filmből!

Most már kijelenthetjük, hogy robotok vesznek minket körül, szinte mindenhol. Mi készítettük el őket, természetesen azért, hogy megkönnyítsük vele a munkálataink elvégzését. A fejlesztésnek köszönhetően évek alatt a belső méretük alig nagyobb egy rizsszemnél, és vannak ház nagyságúak is. Kinézetük folyamatosan változhat, egyáltalán nem feltétel az emberi külső, esetleg az arc. Ha körülnézünk, azt látjuk, hogy a robotok olyan feladatokat végeznek el, amelyet nem gondoltunk volna harminc évvel ezelőtt sem az, hogy: szőnyeget porszívóznak, autót festenek, raktárakat rendszereznek, sakkoznak, italt kevernek, stb…

Az önműködő gépek teljesen átalakítják majd a világunk társadalmát. Most már észlelhető ennek a jeleit. Példa képpen említenénk az önjáró autókat, a maguktól bevásárló hűtőket és az intelligens otthonokat. Itt a fűtés, hűtés, kávéfőzés automatizálásként üzemel. Pont emiatt fontos kérdés a robot és ember kapcsolata a mai világunkban. Mik lesznek az együttélés szabályainak kialakítása.

Korábbi gondolatok

Isaac Asimov már hetven évvel ezelőtt megpróbálta filozófiai és morális keretbe szorítani a robotok cselekedeteit, viselkedését, hogy biztosan ne forduljanak teremtőik ellen. Anno, Ő maga azt állította, hogy elege volt a Frankenstein-féle sablonszerű élőlényekből. Ergo,  hogy robotokat építettek és azok megölték alkotójukat. Az említett morális-filozófiai az író részéről Robotika törvényeként vált ismerté.

Asimov törvényei nem érvényesek! A robotoktól félnünk kell? bővebben…

Outlook Spamek egy napig

Tudták, hogy mekkora levélszemét-halom zúdulna a felhasználókra az agresszív szűrési megoldások nélkül. Igen komoly zavar akadályt okozott az Outlook.com szűrő rendszere, a Microsoft közlése szerint május 31-én (magyar idő szerint) este 8 órakkor és június 1-én délután 12:52 között “túlzott mennyiségű levélszemét” jutott be a bejövő levelek közé. A szűrés nem volt teljes. Ezt a gondot a vállalat két lépcsőben hárította el, a szolgáltatás színvonala a megadott időpontra teljesen helyreállt. Az Outlook Spamek bejutottak a rendszerbe.

Outlook Spamek gondjai

outlook spamek

Mi lehetett a gond, az nem világos, az viszont igen, miszerint a Twitter-es visszajelzésekből kiolvasható, hogy a felhasználók oldalán hogyan jelentkezettek a hibák. A beszámolók szerint százas nagyságrendben érkezett levélszemét a fiókokba a fél napos zavar alatt, ami már elegendő ahhoz, hogy a produktív munkát kis időre megakassza, ilyenkor a felhasználók saját kezükkel takarítják el a szemetet az outlook rendszerükből.

keresoptimalizalas-seo-banner

A kis kimaradás jól mutatja, hogy a nagyon erős szűrés nélkül ma a spamek gyakorlatilag pillanatok alatt használhatatlanná tennék a levelezgetést (email) az outlook rendszerében – nem véletlen, hogy a nagy mennyiséggel szembesülve volt felhasználó, aki egyenesen köszönetet mondott a Microsoftnak, hogy ezt a szemetet általában szűri.

 

Számítástechnika

Automatizált adatfeldolgozási eszközöknek hívják a számítástechnikát. Különböző területeken hozták létre annak idején ezen eszközöket.

Fontos tudni való, hogy a számítástechnikai eszközök kettő fontos részből állnak össze. Az első rész a hardver, a második a szoftver. A hardver technikai eszköz, lásd.: billentyűzet, egér. A szoftveres rész a lynux, iOS, windows.
Tudták, hogy az első ismert mechanikus számológép az abakusz. Kb. 5000 éves. A mai világunkban az általunk ismert számítógépek tervezésében vett részt, Neumann János úr. Az elektronikus számítógépek logikai tervezésében kiemelkedő érdemeket szerzett. Ennek alapvető gondolatait – a kettes számrendszer alkalmazása, memória, programtárolás, és az utasítás rendszer – Neumann János -elvekként emlegetjük a világunkban.